Prosciutto Crudo z języka włoskiego szynka dojrzewająca. Jak sama nazwa mówi mamy tu do czynienia z wędliną, która długo dojrzewa. Nawet ponad rok. Ta oto szynka jest z nogi wieprzowej, często ze skórą, rzadziej z kością. Jest moczona w solance lub nacierana solą, a potem dojrzewa w zaciemnionych pomieszczeniach, o określonej wilgotności i temperaturze. Początki tej wędliny notuje się na IV - V wiek naszej ery. Jest to najbardziej znana włoska wędlina, rozpoznawana na całym świecie, a jej odmian jest mnóstwo. Najbardziej znane to Prosciutto Crudo di San Daniele, Prosciutto Crudo di Parma. Nie trudno się domyślić, że swoje nazwy zawdzięczają regionom, w których są produkowane. W przypadku Prosciutto Crudo di San Daniele, najbardziej cenionej przez włochów, mówimy o ścisłej recepturze i specjalnej odmianie świń hodowanych według ściśle określonych norm. Każda ze świń powinna ważyć pomiędzy 150 a 180 kg. Specjalny sposób wycinania udźca, powoduję iż każda z tych szynek jest do siebie podobna rozmiarem i kształtem-lekko spłaszczony. Jej uniwersalność kulinarna pozwala nam na zrobienie mnóstwa przeróżnych potraw, takich jak: sałatki, przystawki, pasty. No i nie można pominąć faktu iż PIZZA "PARMA" zawdzięcza swoją nazwę tej kruchej, i pełnej aromatu wędlinie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz