Tajemnicą każdej dobrej Pizzy jest ciasto. A tajemnicą dobrego ciasta są najlepsze składniki. Zimna woda, świeże drożdże, najlepsza oliwa extra vergine, no i najważniejszy produkt, jakim jest mąka. Włosi do ciasta na pizze używają mąki tak zwanej "00". Czym różni się ta mąka od tej, której używamy na co dzień??? A no tym, że jest sporządzana z najbardziej miękkiej odmiany pszenicy, Ten typ mąki jest najdrobniej zmielony i zawiera bardzo dużo glutenu, dzięki któremu ciasto jest sprężyste plastyczne i nie rwie się przy "rozkręcaniu". Dlatego to własnie ta mąka używana jest do tak lubianych przez nas "placków". Bo przecież te najcieńsze i najbardziej chrupiące smakują najlepiej. No, ale dość już teorii. Poniżej przepis.
Ciasto na Pizze
- mąka pszenna typ "00" 1 kg
- woda 0,53 l
- sól 0,03 kg
- oliwa z oliwek 0,03 l
- drożdże 0,01 kg
Do miski wrzucamy drożdże, wodę i sól. Woda koniecznie musi być ZIMNA!!! Nie może być ciepła, gdyż nasze ciasto nie może za szybko rosnąć. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Następnie dodajemy mąkę. Jak pisałem już wyżej najlepiej użyć mąki 00. Ciasto należy szybko zarobić. Jak jego struktura będzie równomierna dodajemy oliwę. Ciasta nie należy długo zarabiać, ponieważ ciepłota naszych dłoni spowoduje dynamiczniejsze wyrastanie ciasta. Tak przygotowane ciasto należy po porcjować mniej więcej po 180 - 200 g. Z powyższej gramatury powinniśmy otrzymać około osiem porcji, z których formujemy kulki. Odkładamy je na blaszkę wcześniej delikatnie nasmarowaną oliwą. Foliujemy folią spożywczą i odkładamy do lodówki - na co najmniej 2 - 3 godziny. Po schłodzeniu ciasta wyciągamy je z lodówki, by się zagrzało i zmiękło (około 10 minut). Tak przygotowane ciasto możemy wałkować i rozkręcać.
Poniżej link do filmu jak powstaje ciasto na pizze w większej ilości. Serdecznie zapraszam
Ciasto na PIZZE video
Poniżej linki z przepisami na Pizze i sosy
Przepisy na Pizze i Sosy
Serdecznie zapraszam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz