- Ciasto na pizze 0,180 - 0,200 kg Przepis na Ciasto na Pizze
- Sos pomidorowy 0,100 kg Przepis na Sos Pomidorowy
- Ser mozzarella na pizze 0,100 kg
- Szynka Prosciutto Crudo 0,080 kg
- Ser Parmigiano Reggiano 0,040 kg
- Rukola 0,020 kg
Ciasto rozwałkujemy na okrągły krążek o średnicy około 31 cm. Równomiernie rozprowadzam na nim sos pomidorowy zostawiając odstęp około 2 centymetry od rantów. Posypujemy serem i pieczemy. Pizza do wypieku potrzebuje bardzo wysokiej temperatury około 350 stopni Celsjusza. Najlepiej nadają cię do tego piece szamotowe opalane drewnem, ale to nie jest przeszkoda. Próbujcie w domu w waszych piekarnikach. Pamiętajcie!!! Nagrzejcie piekarnik na najwyższą temperaturę i warto, żeby blacha, na której będziecie piec pizze, też była ciepłą. Spróbujcie pizze przygotować na pergaminie i przełóżcie ją na blachę nagrzaną w piekarniku. Po wyjęciu z pieca pizze kroimy na osiem kawałków i rozkładamy po całej powierzchni w kolejności. Najpierw rukolę następnie Prosciutto Crudo, a na koniec kruszymy parmigiano reggiano.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz