sobota, 17 października 2015

Spaghetti Carbonara

Ilu znam kucharzy, tyle znam przepisów na ten włoski klasyk. Każdy uważa, że jego jest najlepszy. Natomiast każdy Włoch Wam powie, że Jego MAMA robi najlepszą Carbonarę na świecie. Ja dziś postanowiłem sprzedać Wam mój dość kontrowersyjny przepis na tą pyszna pastę. Dlaczego będzie to przepis z niuansem? Ponieważ użyjemy śmietany. Niejeden powie, że to zbrodnia! Ale ja uważam inaczej. Więc do dzieła!

Na jedną porcje potrzebować będziemy:



  • boczek wędzony (najlepiej Pancetta)     80 g
  • grana padano lub Parmigiano                50 g
  • śmietanka 30%                                       100 ml
  • masło                                                      20 g
  • żółtko                                                      1 szt
  • makaron Spaghetti lub inny                    100 g


Do gotującej się osolonej wody z dodatkiem oliwy, wrzucamy makaron. Mieszamy, aby się nie posklejał i nie przywarł do garnka.  W międzyczasie rozpuszczamy na patelni masło i na małym ogniu smażymy boczek, pokrojony w cieniutkie paseczki (julienka). Boczek musi być dobrze wysmażony. Tak jak na tym niezbyt dobrym zdjęciu poniżej ;)

  
Jak już nasz makaron będzie al dente - czyli po jakichś 7-9 minutach - odlewamy z patelni nadmiar tłuszczu z wytopionego boczku i wrzucamy na nią Nasz makaron. Mieszamy, aby wchłonął pozostały tłuszcz. Śmietanę, żółtko i starty na drobnych oczkach ser grana padano, łączymy ze sobą, tworząc sos, który doprawiamy tylko odrobiną pieprzu. Tak przygotowany sos wlewamy na patelnie z boczkiem i makaronem. Energicznie mieszamy! Podgrzewamy całość delikatnie! Na tym etapie przygotowania Nasza pasta nie może się zagotować, ponieważ może się ściąć.
Gotowe! :) 

Jedna ważna uwaga. Nie polecam doprawiać Carbonary solą. Boczek i ser są wystarczająco słone i tylko "miłośnicy soli" posolą to danie.

Życzę wszystkim smacznego! Poniżej 2 propozycje podania. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz