czwartek, 15 października 2015

Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino

Pierwsza PASTA na moim blogu! Znana chyba wszystkim miłośnikom kuchni włoskiej?!
Prosta, szybka, rozgrzewająca i smaczna. Idealna dala osób ceniących swój czas. Zapraszam zatem do Gotowania.



Na jedną porcje potrzebujemy:

  • makaron Spaghetti                                         100 g
  • oliwa extra vergin                                          30 ml
  • czosnek                                                          2 ząbki
  • świeża papryczka chili lub peperoncino      według uznania :)
  • natka pietruszki                                             1/4 małego pęczka
  • sól                                                                  do smaku


Do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem oliwy, wrzucamy makaron. Co jakiś czas mieszamy go, tak aby się nie posklejał i nie przywarł do garnka. Gdy makaron zacznie robić się sprężysty i już prawie będzie al dente, rozgrzewamy patelnie. Wlewamy na nią oliwę i dodajemy posiekany czosnek. Jak będzie lekko podsmażony dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chili lub peperoncino, w zależności, którą wolimy i w ilości takiej, która Nam odpowiada. Na sam koniec dodajemy drobno zsiekaną natkę pietruszki i doprawiamy solą. Wszystko musimy robić dość szybko, tak  aby czosnek się Nam nie przypalił. Proponuje więc skroić wszystkie składniki przed smażeniem. Po około 7-9 minutach odcedzamy makaron i prosto (bez hartowania) wrzucamy na patelnie. Mieszamy, aż makaron "wpije" całą oliwę. Tak przygotowaną pastę wykładamy na talerz. Posypujemy startym parmezanem lub grana padano. Do dekoracji możemy użyć papryczki chili i świeżych ziół.

Życzę wszystkim smacznego i w razie pytań służę pomocą!

Która wersja podania Naszej pasty bardziej się Wam podoba? Czarne, a może białe nakrycie? ;)



Po Prostu Gotuj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz