środa, 14 października 2015

Makaron

Dwa jajka, dwieście gram mąki, troszkę wody, sprawne dłonie, drewniany wałek i gotowe. Makaron, jeden z podstawowych produktów spożywczych. Co raz bardziej popularny i modny dzięki mocno rozpowszechnianej od paru lat kuchni włoskiej. A co My o nim wiem? Jedno jest pewne. Lubimy go!!!



Podobno najstarszy makaron na świecie znaleziono w Chinach, a legendy głoszą że włoski podróżnik Marco Polo przywiózł go do Europy. Tyle odnośnie historii.
A z czego jest robiony? Wszyscy wiemy, że do produkcji makaronu potrzebna jest mąka. Najczęściej używana jest SEMOLINA, czyli kasza makaronowa i mąka makaronowa. Mąka makaronowa różni się od zwykłej mąki, wyższą zawartością glutenu. Kolejnym składnikiem jest woda. Najlepiej wysokiej jakośći! Powinna ona stanowić jedną czwartą ilości mąki. Ale wszystko to zależy już od producenta. O szlachetności makaronu decyduje też zawartość jaj, będących również składnikiem makaronu. Najczęściej pojawiają się w postaci proszku. Pewni producenci używają również barwników. Wszystkie składniki są ze sobą łączone- najczęściej maszynowo. Ciasto makaronowe jest bardzo twarde, ze względu na niską zawartość wody i braku w nim spulchniaczy. Następnie jest ono formowane, wałkowane lub tłoczone maszynowo pod dużym ciśnieniem w przeróżne kształty (nitki, wstążki, rurki, świderki...)
Uformowany makaron poddawany jest suszeniu. Przeważnie w trzech etapach: w różnych temperaturach i różnej wilgotności. Ostatnimi czasy pojawiły sie też inne formy przygotowywania makaronu do przechowywania. Na pewno spotkaliście makarony świeże, z krótkim terminem przydatności. Szybko się gotują i są bardzo smaczne. Myślę, że niektórzy z Was słyszeli, widzieli, a może nawet używają makaronów mrożonych? Nie są one do końca praktyczne, z powodu ich kruchej formy.
Co do sposobu przygotowania makaronu- to każdy z Nas wie, że najczęściej jest on gotowany w osolonej, wrzącej wodzie z dodatkiem oliwy. Słyszałem również o gotowaniu od zimnej wody, ale osobiście nie polecam. Innymi formami obróbki makaronu jest pieczenie np. lasagna lub obgotowywanie i smażenie na głębokim tłuszczu.

Oczywiśie mamy też inne odmiany makaronu, troszkę mniej popularne w Naszych kuchniach, robione z fasoli, ryżu lub skrobii- wywodzą się one z kuchni chińskiej. Są równie smaczne i łatwe w wykonaniu, ale my narazie skupimy się na tych bardziej popularnych.

W najbliższym czasie w postach pojawią się przepisy. Jak pewnie się domyślacie bedą to PASTY we włoskim stylu. Szykujcie patelnie, garnki i sztućce! Gotowanie czas zacząć!



Po Prostu Gotuj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz