Dwa
jajka, dwieście gram mąki, troszkę wody, sprawne dłonie, drewniany
wałek i gotowe. Makaron, jeden z podstawowych produktów
spożywczych. Co raz bardziej popularny i modny dzięki mocno
rozpowszechnianej od paru lat kuchni włoskiej. A co My o nim wiem?
Jedno jest pewne. Lubimy go!!!
Podobno
najstarszy makaron na świecie znaleziono w Chinach, a legendy głoszą
że włoski podróżnik Marco Polo przywiózł go do Europy. Tyle
odnośnie historii.
A
z czego jest robiony? Wszyscy wiemy, że do produkcji makaronu
potrzebna jest mąka.
Najczęściej używana jest SEMOLINA, czyli kasza makaronowa i mąka
makaronowa. Mąka makaronowa różni się od zwykłej mąki, wyższą
zawartością glutenu. Kolejnym składnikiem jest woda.
Najlepiej wysokiej jakośći! Powinna ona stanowić jedną czwartą
ilości mąki. Ale wszystko to zależy już od producenta. O
szlachetności makaronu decyduje też zawartość jaj,
będących również składnikiem makaronu. Najczęściej pojawiają
się w postaci proszku. Pewni producenci używają również
barwników. Wszystkie składniki są ze sobą łączone- najczęściej
maszynowo. Ciasto makaronowe jest bardzo twarde, ze względu na niską
zawartość wody i braku w nim spulchniaczy. Następnie jest ono
formowane, wałkowane lub tłoczone maszynowo pod dużym ciśnieniem
w przeróżne kształty (nitki, wstążki, rurki, świderki...)
Uformowany
makaron poddawany jest suszeniu. Przeważnie w trzech etapach: w
różnych temperaturach i różnej wilgotności. Ostatnimi czasy
pojawiły sie też inne formy przygotowywania makaronu do
przechowywania. Na pewno spotkaliście makarony świeże, z krótkim
terminem przydatności. Szybko się gotują i są bardzo smaczne.
Myślę, że niektórzy z Was słyszeli, widzieli, a może nawet
używają makaronów mrożonych? Nie są one do końca praktyczne, z
powodu ich kruchej formy.
Co
do sposobu przygotowania makaronu- to każdy z Nas wie, że
najczęściej jest on gotowany w osolonej, wrzącej wodzie z
dodatkiem oliwy. Słyszałem
również o gotowaniu od zimnej wody, ale osobiście nie polecam.
Innymi formami obróbki makaronu jest pieczenie np. lasagna lub
obgotowywanie i smażenie na głębokim tłuszczu.
Oczywiśie
mamy też inne odmiany makaronu, troszkę mniej popularne w Naszych
kuchniach, robione z fasoli, ryżu lub skrobii- wywodzą się one z
kuchni chińskiej. Są równie smaczne i łatwe w wykonaniu, ale my
narazie skupimy się na tych bardziej popularnych.
W
najbliższym czasie w postach pojawią się przepisy. Jak pewnie się
domyślacie bedą to PASTY we włoskim stylu. Szykujcie patelnie,
garnki i sztućce! Gotowanie czas zacząć!
Po
Prostu Gotuj
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz