- makaron penne lub inny 0,10 kg
- guanciale lub pancetta 0,05 kg
- cebula 0,04 kg
- sos pomidorowy 0,14 kg
- ser prcorino 0,03 kg
- natka pietruszki
- peperoncino
- sól i pieprz
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Guanciale kroimy w julienne (zapałkę) i podsmażamy na patelni bez tłuszczu. Jak już się podsmaży dodajemy cebulę skrojoną w piórka i wszystko razem mieszamy. Jak cebulka zmięknie podlewamy białym winem i odparowujemy je. Następie dodajemy sos pomidorowy, doprawiamy solą pieprzem odrobiną peperoncino. Do tak przygotowanego sosu wrzucamy ugotowany makaron, zsiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Pastę KONIECZNIE posypujemy świeżo starym serem pecorino.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz