środa, 12 kwietnia 2017

Penne all'amatriciana

  • makaron penne lub inny  0,10 kg
  • guanciale lub pancetta     0,05 kg
  • cebula                              0,04 kg
  • sos pomidorowy              0,14 kg
  • ser prcorino                      0,03 kg
  • natka pietruszki
  • peperoncino
  • sól i pieprz
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Guanciale kroimy w julienne (zapałkę) i podsmażamy na patelni bez tłuszczu. Jak już się podsmaży dodajemy cebulę skrojoną w piórka i wszystko razem mieszamy. Jak cebulka zmięknie podlewamy białym winem i odparowujemy je. Następie dodajemy sos pomidorowy, doprawiamy solą pieprzem odrobiną peperoncino. Do tak przygotowanego sosu wrzucamy ugotowany makaron, zsiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Pastę KONIECZNIE posypujemy świeżo starym serem pecorino.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz