sobota, 8 kwietnia 2017

Burrata

Burrata z włoskiego języka oznacza "maślany". Ten ser można nazwać bliźniacza siostrą mozzarelli. Wywodzi się z włoskiego regionu Apuli, a datę jej powstania szacuje się na początek XIX wieku. Wytwarzana jest z mleka bawolego. Ten niezwykle ceniony ser posiada statut premium i statut wyrobu rzemieślniczego. A w czym jej niezwykłość? Mianowicie kto nie próbował, ten nie wie, że Burrata jest bardzo miękka i w środku skrywa "niespodziankę". Na zewnątrz wygląda jak mozzarella, a w środku po przekrojeniu wypływa z niej śmietana i drobinki mozzarelli. Jest bardzo odświeżająca maślana i kremowa. Niestety jej przydatność do spożycia jest bardzo krótka, dlatego ciężką ją spotkać w sklepach. Ci którym uda się ją zakupić na pewno nie będą rozczarowani. Fenomenalnie smakuje sama z oliwą i świeżym pieczywem. Nie mniej jednak spotykamy ja najczęściej wykorzystywaną w przystawkach i sałatkach. Orzeźwi każdego w ciepłe wiosenne i letnie dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz